Foto: alexdidi
Ľahká, krehká, jahodová pochúťka...každé sústo sa priam rozplýva na jazyku. Neodpustím si ju pripraviť každý rok ako oslavu príchodu jari v čase čerstvých jahôd Zobraziť celý popisĽahká, krehká, jahodová pochúťka...každé sústo sa priam rozplýva na jazyku. Neodpustím si ju pripraviť každý rok ako oslavu príchodu jari v čase čerstvých jahôd alebo malín...s prípravou sa treba trocha pohrať, ale výsledok stojí za to...pôžitok pre oči aj jazýček...neveríš? Uveríš, ak vyskúšaš a ochutnáš.
porcií
príprava
na 100 °C
Postup
-
1
Bielky vyšľaháme. Postupne zašľahávame kryštálový cukor až kým sa rozpustí a sneh tvorí špičku.
-
2
Navrch preosejeme práškový cukor so škrobovou múčkou a premiešame. Dva plechy vyložíme papierom na pečenie a tuškou naznačíme 4 kružnice s priemerom 20-22cm. Hmotou naplníme sáčok s hladkou trubičkou a kruživým pohybom od okraja do stredu jednu kružnicu vyplníme. Bude to dolný plát. Na obvod dvoch kružníc nastriekame prstene.
-
3
Do štvrtého kruhu nastriekame mriežku. Sušíme v rúre 2 až 2 1/2 hodiny. Necháme vychladnúť.
-
4
Niekoľko jahôd si necháme na ozdobu, zbývajúce rozpolíme alebo rozštvrtíme, zalejeme rumom, posypeme kryštálovým cukrom a asi 30 min. marinujeme. Smotanu vyšľaháme s práškovým a vanilkovým cukrom. 1/4 naplníme cukrárenský sáčok a na okraj dolného plátu nastriekame prstenec zo šľahačky. Priložíme 1. prstenec zo snehovej hmoty a na jeho okraj nastriekame prstenec šľahačky. Priložíme 2. prstenec zo snehovej hmoty a rovnako nastriekame prstenec šľahačky. Sáčok dáme do chladničky.
-
5
Zbývajúcu šľahačku zmiešame s marinovanými jahodami a naplníme tortu. Povrch uhladíme.
-
6
Na okraj nastriekame šľahačku a priložíme mriežku zo snehovej hmoty.
-
7
Do mriežky nastriekame pusinky šľahačky a ozdobíme jahodami.
-
8
Po 2 - 4 hodinovom odležaní v chladničke podávame.
Diskusia k receptu